Resultaten Verkeersveilige Dag 2024

Overdreven snelheid, drugs en afleiding in het verkeer blijven een probleem in het verkeer, ook op de Verkeersveilige Dag. 1 op 4 reed te snel, 37 bestuurders hadden meer aandacht voor hun smartphone dan voor de weg en 3 bestuurders testten positief op drugs.

politiecontrole

Al meer dan 20 jaar vindt elk jaar op 27 februari de Verkeersveilige Dag plaats. Met deze dag herdenken we de kettingbotsing op de E17 in Nazareth op deze dag in 1996. Door plots opkomende mist botsten toen meer dan 200 voertuigen op elkaar, met 10 doden en 56 zwaargewonden tot gevolg.

Het doel van de Verkeersveilige Dag is sensibiliseren over de gevaren van de grote killers in het verkeer: alcohol, drugs, afleiding (bv. door gsm-gebruik achter het stuur) en overdreven snelheid. Tijdens de Verkeersveilige Dag controleren de Oost-Vlaamse lokale politiezones en de federale wegpolitie op deze inbreuken.

De Gentse Flikken bestreken gisteren het ganse grondgebied van Gent met controles, door de inzet van zowel de Verkeersdienst als de verschillende commissariaten van de Wijkdienst. Voor wat de voormelde killers betreft noteerden we deze inbreuken:

  • 275 op 1.096 voertuigen reden te snel (25%) – bestuurder geflitst aan 120 km/h in de Deinsesteenweg (70 km/h) komt in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs
  • 247 bestuurders werden gecontroleerd op alcohol – allen bliezen ‘safe’
  • 11 bestuurders legden een speekseltest af, 3 tekenden positief op drugs en zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen
  • 37 bestuurders werden betrapt op het gebruik van een gsm/smartphone achter het stuur

Labels