Fietsdragers en veiligheid: enkele tips

Veel automobilisten gebruiken een fietsendrager voor een korte trip of op een lange reis. Kies de fietsendrager zorgvuldig, zodat die aan de wettelijke en veiligheidscriteria voldoet!

Belangrijke aspecten

In de handel vinden we verschillende systemen. Het verschil zit hem in de bevestigingswijze:

  • op de koffer of aan de achterklep van de wagen;
  • op de trekhaak;
  • op het dak met behulp van een bagagedrager.

Kies het model dat het best past bij je noden en bij je budget. Let daarbij wel op het volgende: 

  • hij moet passen op je auto. Zoek op het internet welke fietsendragers geschikt zijn voor je wagen. Merk, model en bouwjaar zijn daarbij van belang;
  • hij moet veilig en legaal zijn (zie hieronder);
  • de lengte van je trip, aantal en types van de vervoerde fietsen en het totale gewicht van de geladen fietsendrager;
  • rijcomfort en brandstofverbruik (fietsen die je op het dak vervoert vangen veel meer wind);
  • gebruiksgemak van het geheel, vooral als je hem regelmatig gebruikt. Kijk ook of je nog in je kofferbak kan en of je koetswerk niet wordt beschadigd.

Veiligheid boven alles

Let vooral op een stevige bevestiging van de fietsdrager aan de auto en van de fietsen aan de fietsdrager, welk model je ook kiest.

Ga je op reis, vergeet dan niet om regelmatig bij een tussenstop na te gaan of de bevestigingen nog strak zitten. Het komt immers nog al te dikwijls voor dat de politie wordt opgeroepen voor het verlies van de lading door een gebrekkige bevestiging van de spanriemen die de fiets aan de fietsdrager bevestigen. Als er door de afgevallen fiets een ongeval gebeurt is de bestuurder uiteraard verantwoordelijk.

Een ander belangrijk aspect is het feit dat de buitenafmetingen van je wagen wijzigen, zeker als de fietsen op het dak staan. Garagepoorten, tolpoortjes en lage bruggen of tunnels worden daardoor soms onoverkomelijke hindernissen.
Het zicht naar achter kan ook worden gehinderd, zeker als de fietsendrager op je achterklep is bevestigd.

Hoe zit het met de wettelijkheid?

Denk er bij de aankoop van een fietsdrager aan de wettelijke bepalingen in verband met de zichtbaarheid van de autoverlichting, de reflectoren en de nummerplaat niet worden geschonden wanneer je de fietsdrager op de wagen bevestigt.
In de wegcode staat immers dat deze niet mogen worden bedekt door de lading van een wagen. Bij sommige fietsdragers levert dat problemen op: de nummerplaat of de achterlichten worden bedekt en op de fietsdrager is er geen plaats voorzien voor een duplicaat van de nummerplaat of bijkomende verlichting. Als je door de fietsen de nummerplaat niet kan lezen of de remlichten niet zien is dit niet alleen gevaarlijk, maar kan je dit bovendien een pv opleveren.
De agent die de overtreding vaststelt kan zelfs eisen dat de fietsen en de fietsdrager ter plaatse worden verwijderd alvorens je mag verder rijden. Dit kan je dus best vermijden door hier al rekening mee te houden bij de keuze van de fietsdrager.

Bron: Secunews.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.